Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ruim de helft van zijn operationele tanks verloren en is al maanden geleden begonnen met het afstoffen van modellen uit het Koude Oorlog-tijdperk, die in de opslag stonden weg te roesten.

Ondanks pogingen van het Kremlin om nieuwe tanks te produceren, moet Rusland vooral terugvallen op oudere modellen. Dit komt onder meer omdat er maar één grote tankfabriek in Rusland is en er daarnaast door Westerse sancties een tekort is aan onderdelen, zoals halfgeleiders.

De problemen op het slagveld nemen intussen toe. Volgens Forbes wordt de T-72B-tank – voor het eerst in gebruik genomen in 1985 – in toenemende mate ingezet door de Russen. Dat zou blijken uit een foto op X, voorheen Twitter, van het 488e Motor Rifle Regiment dat vecht in Loehansk.

Noodoplossing voor tanks van Russisch leger

David Axe, journalist bij Forbes, zegt dat het niet de eerste keer is dat Rusland de T-72B’s inzet en dat het land al honderden van de tanks kwijt is. Het is volgens Axe opvallend dat juist dit regiment ze nu inzet, omdat ze tot voor kort gebruik maakten van de T-72BA-tank. Dit is een betere versie van de T-72B is, met een opgewaardeerde motor en meer geavanceerde gevechtstechnieken.

Deze T-72BA’s werden jarenlang gezien als een noodoplossing in het leger, schrijft Forbes. De veel betere T-90-tank die eind jaren negentig werd gemaakt, was voor het noodlijdende Rusland jarenlang te duur om te maken. De T-72BA daarentegen betekende slechts een upgrade van een reeds bestaande tank. Voor de oorlog in Oekraïne werd de tank echter weinig ingezet en binnen de Russische strijdkrachten was het gevechtsvoertuig weinig populair.

Maar nu is Rusland al zeker tweeduizend tanks kwijt en zijn zelfs de impopulaire T-72BA’s niet meer op voorraad. Dat het 488e regiment de beschikking kreeg over de oudere voorloper van de T-72BA, in plaats van bijvoorbeeld T-90’s, noemt Axe “veelzeggend”. De inzet van deze tank kan volgens de journalist voor grote nadelen op het slagveld zorgen, onder meer in de nacht, omdat de infraroodwerper van het voertuig verouderd is.

En zeker nu Oekraïne zijn tanks wél aan nachtelijke gevechten heeft aangepast - en daarnaast de beschikking heeft gekregen over moderne westerse tanks - kan dat een groot probleem worden voor de Russische strijdkrachten. Daarnaast zouden de lichtere tanks uit het westen, zoals de Duitse Leopard-tanks, sneller en preciezer schieten dan de oudere, logge Russische tanks.

Tanks uit de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne

Eerder dit jaar schreef Insider dat Rusland zich door de grote verliezen aan het front mogelijk zal moeten wenden tot nóg oudere tanks, zoals de T-62, de T-55 en de T-54. Sommige van deze modellen dateren van voor de Tweede Wereldoorlog.

Rusland heeft ook de beschikking over een zeer moderne tank, de T-14. Volgens Rusland heeft deze tank verdedigingssystemen die antitankraketten kunnen tegenhouden. Daar heeft het land echter weinig van en ze zijn duur om te maken, waardoor Rusland ze nog niet op grote schaal lijkt te willen inzetten. Ze zouden bij wijze van test kortstondig zijn ingezet aan de frontlinie, maar vervolgens weer zijn teruggetrokken.

Volgens Oekraïense inlichtingen zijn deze tanks nooit in direct gevecht geraakt met Oekraïense troepen. Rusland lijkt dus door te gaan met het inzetten van oudere modellen.

LEES OOK: Oekraïense tanks hebben op papier geen schijn van kans tegen Rusland, maar door domme fouten pakt dat op het slagveld heel anders uit.